NaRybki.com - Forum: Zakładanie żywca na kotwicę/haczyk. - NaRybki.com - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zakładanie żywca na kotwicę/haczyk. Co by długo żył i z niej nie spadł.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Marlin Ikona

• Człowiek z żyłką
  • Grupa: Administrator
Reputacja: 4
Neutralna
Reputacja

Napisano 07.14.2010 - 08:41

Notorycznym problemem przy wędkowaniu "na żywca" jest jego założenie na kotwiczkę. Niewłaściwe nabicie naszej rybki skraca jej żywot i zarazem atrakcyjność jako przynęty, często powoduje że rybka spada z kotwicy np. przy zarzucie. Ważne jest także, aby przy ewentualnem braniu dobrze zaciąć rybę. Chciałbym się zapytać w jaki sposób i w które miejsce efektywnie nabijać żywca, aby długo wytrzymał na kotwicy i z niej nie spadł? Ja nabijam przy płetwie ogonowej, ponieważ wydaje mi się, że nie uszkadzam jej bardzo tym sposobem, lecz przy zarzucie często spada z kotwicy.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Fishin4Life Ikona

• Grupa: Zasłużony
Reputacja: 13
Neutralna
Reputacja

Napisano 07.14.2010 - 09:34

Witam..moze troche nie w temacie ale ja wogole nie uzywam kotwic..dla mnie najlepszym chaczykiem na zywca jest "circle hook"..Lapie tak juz od 2 lat na lodzie jak i z lodki i szczeze powiedziawszy mam wiecej bran jak i w 95% ryba jest zacieta z boku w "pysk" tak jak powinna hehe..Uzywalem kiedys kotwic ale teraz przekonalem sie do tych haczykow i kazdemu co uzywa kotwic polecam "circle hook".moi koledzy tez sie do nich przekonali a co do zakladania zywca to zakladam go za grzbiet(circle hook) i rybka zyje czasami cala noc.polecam sprobowac a zobaczycie o czym mowie ..ps:bylismy wczoraj na Delavan i zlapalismy 18 calowego sandacza jak i 36 cali szczupaka wlasnie na circle hook szczupak wzia na pijawke ktora powoli ciagnelismy po dnie(na sandacza hehe).postaram sie wstawic zdjecie jak tylko kolega mi przesle z telefonu...
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Marlin Ikona

• Człowiek z żyłką
Neutralna
Reputacja

Napisano 07.15.2010 - 05:28

Kupiłem paczkę Circle Hooks, będe testować. Łowiąc z gruntu na żywca, to rybkę nabijasz także przez grzbiet?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Fishin4Life Ikona

• Grupa: Zasłużony
Reputacja: 13
Neutralna
Reputacja

Napisano 07.15.2010 - 05:41

Lowiac z gruntu rybke zakladam za pysk na szczupaka a jesli chodzi o sandacza to zakladam ja za ogon(kolega mi kiedys powiedzial ze sandacz bierze rybke od glowy,nie wiem ile w tym prawdy ale jakos tak mi to zostalo)Marlin jaki rozmiar kupiles??
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Marlin Ikona

• Człowiek z żyłką
Neutralna
Reputacja

Napisano 07.15.2010 - 05:52

Nie jestem pewien ale są całkiem duże, kupowałem wizualnie w stosunku do dużego Suckera.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Avallone Ikona

• Grupa: Nowicjusz
Reputacja: 0
Neutralna
Reputacja

Napisano 03.17.2011 - 01:20

Wyświetl postUżytkownik Marlin dnia 07.14.2010 - 08:41 napisał

Notorycznym problemem przy wędkowaniu "na żywca" jest jego założenie na kotwiczkę. Niewłaściwe nabicie naszej rybki skraca jej żywot i zarazem atrakcyjność jako przynęty, często powoduje że rybka spada z kotwicy np. przy zarzucie. Ważne jest także, aby przy ewentualnem braniu dobrze zaciąć rybę. Chciałbym się zapytać w jaki sposób i w które miejsce efektywnie nabijać żywca, aby długo wytrzymał na kotwicy i z niej nie spadł? Ja nabijam przy płetwie ogonowej, ponieważ wydaje mi się, że nie uszkadzam jej bardzo tym sposobem, lecz przy zarzucie często spada z kotwicy.

W sezonie zrobię parę filmów to również pokażę jak żywca zbroić.
Możesz za nos bo wtedy nie spada i daleko wyrzucisz, możesz za ogon ale umiejętnie bo łatwo zabić i za płetwę grzbietową.
Zawsze jednak dawaj kawałek 1x2 do 1.5x1.5cm dętki od roweru na hak wtedy masz pewność że nie spadnie.
Inaczej w sumie zakładasz leszcza, inaczej płoć a jeszcze inaczej węgorza żywego.
Kiedyś nakręcę filmy.
Napisałem maila o wymianę banerami, pozdrawiam Artur Betcher

Ps. Macie tu jakąś powitalnie??

Użytkownik Avallone edytował ten post 03.17.2011 - 01:21

0

#0 Advert

• Reklama Google
  • Grupa: Advert

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Marlin Ikona

• Człowiek z żyłką
Neutralna
Reputacja

Napisano 03.17.2011 - 08:10

Jeżeli chodzi o wytrzymałość żywca, to trzeba także zadbać o jego przechowanie, transport dodatkowo zaopatrzyć się w pompkę powietrza. Kupując rybki w lecie to dostajemy je we wiaderku z zimną wodą, po dotarciu na łowisko trzeba im stopniowo wyrównywać temeperaturę wody w wiaderku z tą z jeziora. Założenie żywca prosto z zimnej wody i wrzucenie go do jeziora z temeraturą 80F, najprawdopodobniej obróci go "do góry kołami". Wode z wiaderka trzeba stopniowo odlewać, jednocześnie dolewać wody z łowiska. Nie polecam wrzucania wiaderka z żywcami do wody - dla rybek to szok termiczny i po takiej akcji najczęściej będą martwe lub osłabione.
0

Udostępnij ten temat:

Strona 1 z 1